Sajtótájèkoztató – Egri Kamaraopera Fesztivál

Önmagunkért, mindenkiért!

Megtartottuk az Egri Kamaraopera Fesztivál 8.0 programsorozatunk sajtótájékoztatóját. Szabó Sipos Máté, az Egri Szimfonikus Zenekar és a fesztivál művészeti vezetője kiemelte: nagy örömünkre szolgál, hogy a tavaly elmaradt programra tervezett előadásokat idén be tudjuk mutatni a közönségnek. Hisszük, hogy a művészi élmény, az önmagunkról és a világról való szabad gondolkodás felemelő varázsa az egyik legfontosabb éltető erőnk, amely reményt és értelmet ad életünknek a nehézségek közepette is.

Az immár kéthetesre bővült fesztivál 2021. október 8-án egy ősbemutatóval indul a Kepes Intézetben: Szalai Katalin: Elcserélt fejek című szórakoztató-elgondolkodtató kamaraoperájában a szerelmi háromszög egységében senki sem lehet igazán önmaga. Az előadás különleges élményt nyújt minden korosztálynak.

Még egy ősbemutatóval készülünk, épp a záró napon: 2021. október 17-én vasárnap egy egri kötődésű Magda Dávid orgonaművész és zeneszerző Sinfonietta című művét mutatjuk be a Kepes Intézetben.

Jubileumok is inspiráltak minket ezen a fesztiválon: a 230 éve elhunyt W.A. Mozart, a 280 éve elhunyt Vivaldi, és a 140 éve született Bartók Béla előtt egyaránt tisztelgünk. 2021. október 9-én, szombaton a Főegyházmegyei Könyvtárban az egyetlen, Magyarországon megtalálható Mozart-levelet mutatjuk be a közönségnek 16 órától, majd 17 órától a Budapesti Kamaraopera és a Savaria Barokk Zenekar produkcióját, a Bastien és Bastienne daljátékot láthatják. Az egri bevásárlóközpontba is elvisszük Mozart zenéjét: 2021. október 14-én, csütörtökön 17 órától az az Egri Szimfonikus Zenekar flashmobbal lepi meg az arra járókat. A Harlekin Bábszínház 18 éven felülieknek szánt bábkomédiája Casanova történetét varázsolja elénk Vivaldi zenéjével 2021. október 15-én, pénteken este 20 órától. A fesztivál zátó programján Bartók Béla: A Kékszakállú herceg vára című művének szcenírozott, vizuál-operakoncert változata hangzik el a Coopera produkciójában.

Gondoltunk a gyerekekre is: 2021. október 10-én, vasárnap 11 órától a Moll tündér álma című zenés bábjátékot láthatják a legkisebbek, 2021. október 14-én, csütörtökön 10 órától pedig Dobszay Meskó Ilona– Tarr Ferenc: Rigócsőr király című zenemeséje várja a kicsiket a BonBon Matiné előadásában.

Két különleges helyszínen, két különlegességgel készülünk még a fesztiválon: 2021. október 9-én, szombaton este 19 órától Supreme címmel rendezzük meg nagyszabású gasztropera estünket, melyen a SVÉT /Stílusos Vidéki Éttermiség/ egyedülálló fogásaival és egri borászok kiváló boraival várjuk a bor- és gasztrokultúra szerelmeseit. Sztárvendégünk: Rost Andrea operaénekes. 2021. október 16-án szombaton 17 órától pedig a csodálatos Főegyházmegyei Könyvtárban „Amour, cruel Amour!” címmel francia barokk est hallható Károlyi Katalin és művésztársainak előadásában.

Jöjjenek, töltsük együtt az októberi napokat önmagunkért, mindenkiért, ezen az egyedülálló kulturális eseményen egy csodálatos városban, Egerben, az Egri Szimfonikus Zenekar fesztiválján!